Iedere motorrijder in Nederland is verplicht een motorverzekering af te sluiten. Het gaat dan om de wettelijke aansprakelijkheid. Of je ook het casco wilt dekken, beperkt of volledig, mag je helemaal zelf weten.
Motoren zijn er in vele soorten en maten. Het scheelt voor de verzekering nogal of je een splinternieuwe koopt of op een klassieker rijdt. Grofweg kun je, naast allerlei aanvullende dekkingen, kiezen uit drie opties:
Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), zodat de schade die je met je motor veroorzaakt aan anderen wordt vergoed. Bij een aansprakelijkheidsverzekering geldt vaak een maximaal verzekerd bedrag. Dit is het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert per schadegeval. Vaak is deze informatie terug te vinden in de polisvoorwaarden. Op de site van de verzekeraar zijn deze voorwaarden vaak in te zien;
WA Beperkt Casco. In dat geval is naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de schade aan je eigen motor (beperkt) verzekerd. Je kunt denken aan brand, diefstal, maar ook aan schade na een aanrijding met dieren;
WA Volledig Casco. Deze allriskverzekering dekt vrijwel alle schade aan je eigen motor, ook die jijzelf hebt veroorzaakt.
Een motorverzekering is er in alle soorten en maten. Naast de dekking die je kiest kan ook je leeftijd een belangrijke rol spelen bij de premiehoogte. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een premiekorting voor motorrijders van veertig jaar en ouder. Daarnaast geldt er net als bij de autoverzekering een no-claimkorting voor schadevrije jaren.
Op de premie die je moet betalen, zijn diverse kortingen mogelijk, bijvoorbeeld omdat je een beperkt aantal kilometers per jaar rijdt of omdat je van half december tot 1 maart geen motor rijdt.
Ook kan het zijn dat je recht hebt op premiekorting omdat je een erkende rijvaardigheidstraining hebt gevolgd. Informeer daarom altijd goed bij je verzekeraar of adviseur naar de dekkingsmogelijkheden.
Er zijn ook schadeoorzaken die de verzekeraar niet dekt, bijvoorbeeld als je meedoet aan een snelheidswedstrijd. Of als je toch rijdt, terwijl je alcohol, medicijnen of drugs hebt gebruikt.
Lees bij twijfel eerst de polisvoorwaarden door voordat je de weg opgaat!
Het zal je maar gebeuren, dat je een motorongeluk krijgt terwijl er iemand achterop zit. Met een ongevallenverzekering opzittenden heb je in ieder geval dekking voor het geval jij of je passagier gewond raakt.
De ongevallenverzekering opzittenden is vergelijkbaar met de inzittendenverzekering bij auto’s. Je verzekert de opzittenden (op een brommer of motor) voor ongevallen. Nog specifieker: voor (gedeeltelijke) invaliditeit of overlijden na een ongeluk. De verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit, dat bedrag staat dus vast. De uitkeringen voor gedeeltelijke invaliditeit of overlijden na een ongeluk verschillen per verzekeraar. Je kunt daar meer over lezen in de polisvoorwaarden die je op internet kunt vinden.
Naast een ongevallenverzekering opzittenden is er ook een schadeverzekering opzittenden. Het verschil tussen deze twee vormen is dat de ongevallenverzekering een vast (maximum) bedrag uitkeert, terwijl de schadeverzekering de werkelijk geleden schade vergoedt.